Gezond eten? Wij kiezen voor de mediterrane manier

Gezond eten? Wij kiezen voor de mediterrane manier

Volgens een nieuw gepubliceerde studie in het tijdschrift PLOS Medicine kan het veranderen van wat je eet tot 13 jaar aan je leven toevoegen, vooral als je jong begint. De studie onderzocht wat er zou kunnen gebeuren met de levensduur van een man of vrouw als ze een "typisch westers dieet", gericht op rood vlees en bewerkte voedingsmiddelen, zouden vervangen door een "geoptimaliseerd dieet" gericht op het eten van minder rood en bewerkt vlees en meer fruit en groenten, peulvruchten, volle granen en noten.

Als een vrouw op 20-jarige leeftijd optimaal begon te eten, zou ze volgens de studie haar levensduur met iets meer dan 10 jaar kunnen verlengen. Een man die vanaf 20 jaar gezonder eet, zou13 jaar aan zijn leven kunnen toevoegen. Focussen op een gezonder dieet kan ook het leven van oudere volwassenen verlengen, aldus de studie. Door op 60-jarige leeftijd te beginnen, kan een vrouw haar levensduur nog met acht jaar verlengen. Mannen die op 60-jarige leeftijd met een gezonder eetpatroon beginnen, kunnen hun leven bijna negen jaar verlengen.

Welke eetstijl voor een gezond leven

Voor het vijfde jaar op rij kwam het mediterrane dieet als eerste over de finish in de jaarlijkse race voor het beste dieet, volgens U.S. News & World ReportTalrijke studies hebben aangetoond dat het mediterrane dieet het risico op diabetes, hoog cholesterol, dementie, geheugenverlies, depressie en borstkanker kan verminderen.

Het dieet, dat meer een eetstijl is dan een beperkt dieet, is ook in verband gebracht met sterkere botten, een gezonder hart en een langer leven.  Het mediterrane dieet benadrukt het eten van fruit, groenten, volle granen, bonen, noten, peulvruchten, olijfolie en smaakvolle kruiden en specerijen; vis en zeevruchten minstens een paar keer per week; en gevogelte, eieren, kaas en yoghurt met mate, terwijl je snoep en rood vlees best bewaart voor speciale gelegenheden. Maak het af met een scheutje rode wijn (als je wilt), en vergeet niet om fysiek actief te blijven en je bent klaar.

Start deze week nog

Begin door elke week één maaltijd te koken op basis van het mediterrane dieet. Als een avond per week een makkie is, voeg er dan twee toe. Experimenteer ook met 'oude granen' die een belangrijk kenmerk zijn van het mediterrane dieet. Quinoa, amarant, gierst, farro, spelt, Kamut (een tarwekorrel die in een Egyptisch graf zou zijn ontdekt) en teff (een Ethiopische korrel ter grootte van een maanzaad) zijn enkele voorbeelden van oude granen. Als je vlees eet, neem dan kleine hoeveelheden. Beter nog: gebruik kleine stukjes kip of plakjes mager vlees om een ​​vegetarische maaltijd op smaak te brengen, zoals een roerbakgerecht. En denk na over het dessert. Mediterrane culturen sluiten maaltijden meestal af met fruit dat in het seizoen is.

Als je genoeg hebt van het eten van rauw vers fruit, wees dan creatief. Pocheer de peren in granaatappelsap met een beetje honing, laat de saus inkoken en serveer over Griekse yoghurt. Grill ananas of ander fruit en besprenkel met honing. Maak een sorbet van fruit, inclusief avocado. Vul een vijg of dadel met geitenkaas en strooi er een paar noten over. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Lees meer

Wereldkankerdag: wat betekent gezond eten?

Wereldkankerdag: wat betekent gezond eten?

15 tot 25 gram noten en zaden per dag

15 tot 25 gram noten en zaden per dag

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

Comments

Wees de eerste om feedback te geven
Alle commentaren worden goedgekeurd voor publicatie