Fleur je keuken op met kurkuma

Fleur je keuken op met kurkuma

Bij de keuken van Jolliette zijn we altijd op zoek naar het creëren van een superbord vol met verschillende gezonde, kleurrijke en smaakvolle voedingsmiddelen. Op regelmatige basis lichten we een ingrediënt uit dat we vaak gebruiken. Vandaag hebben we het over kurkuma. 

Een van de zonnigste en krachtigste specerijen

Voor de keuken van Jolliette een van de zonnigste en krachtigste specerijen. Een must-have in de moderne keuken. De kurkuma die we kennen - het felgele poeder - is gemaakt van de wortel van de kurkumaplant. De plant behoort tot dezelfde familie als gember en komt oorspronkelijk uit India en Zuidoost-Azië. De wortels worden geoogst, gedroogd en vervolgens vermalen tot een poeder dat vervolgens wordt gebruikt bij het koken. Kurkuma wordt al eeuwen gebruikt. De meeste mensen kennen het als ingrediënt in de curry's uit de Indiase keuken.  In onze wortelsoep van de maand zit kurkuma verwerkt. Binnenkort delen we ook de recepten van ons afgelopen maandmenu. 

Gezondheidseffecten

De gezondheidsvoordelen van kurkuma worden algemeen aanvaard als een hoeksteen van de Ayurvedische geneeskunde. Hoewel veel overtuigend klinisch bewijs ontbreekt, worden aan kurkuma verschillende gunstige effecten toegeschreven voor een verscheidenheid aan aandoeningen en algemeen welzijn. Er is meer onderzoek nodig bij mensen, maar toch weten we met zekerheid dat specerijen en kruiden zoals kurkuma onze gerechten toch gezonder maken omdat we minder zout, suiker en vet nodig hebben. En kurkuma bijvoorbeeld brengt veel kleur op het bord. 

Verliefd op kurkuma

We zijn echt verliefd geworden op kurkuma in onze keuken. Het voegt een hoop smaak en kleur toe aan alles, van soepen, tot curries en cakes. Je hebt niet veel kurkuma nodig om een ​​krachtige impact te hebben. We geven je alvast enkele ideetjes voor je menu:

  • Geroosterde bloemkool in een sausje op basis van kurkuma
  • Romige wortelsoep met kurkuma (wij gebruiken plantaardige room)
  • Smoothie van appelsien, kurkuma en kokosnoot
  • Gepofte aardappel met kurkuma-yoghurt
  • Roereitje met kurkuma
  • Focaccia met aardappel en kurkuma
  • Pannenkoek met kurkuma

Nog meer ideetjes nodig, vraag het ons gerust. Lees zeker deze tip, mors geen kurkuma op uw wit overhemd. 

Lees meer

Vis omwille van belangrijke gezondheidstroeven

Vis omwille van belangrijke gezondheidstroeven

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

Onze keukenprincipes

Ontdek onze keukenprincipes

Comments

Wees de eerste om feedback te geven
Alle commentaren worden goedgekeurd voor publicatie