Ontdek onze keukenprincipes

Onze keukenprincipes

Een groot deel van mijn tijd heb ik in opdracht geschreven, het ging bijna altijd op een of andere manier over gezondheid. Creatieve concepten, speeches, blogs, artikels, opiniestukken, filmscripts, you name it. Iets wat ik heel graag doe. Bij de keuken van Jolliette schrijf ik ook heel af en toe, in eigen naam dan. Kleine artikeltjes op onze blog als ik er de tijd voor vind. Vandaag heb ik er toch even tijd voor gemaakt omdat deze dag – Wereldgezondheidsdag uitgeroepen door de Wereldgezondheidsorganisatie – belangrijk is voor ons. Ik schrijf vandaag even neer wat gezondheid betekent voor de keuken van Jolliette. Het brengt me terug naar onze start begin 2020, naar ons eenvoudige idee van 'een goede gezondheid start met gezonde voeding'.

Rol van preventie

Na 20 jaar werk in een sector met een missie om een einde te maken aan de verwoesting van ernstige chronische, maar oh zo complexe ziekten zoals kanker ben ik overtuigd geraakt van het idee van preventie als belangrijk onderdeel van de oplossing. U kunt bijv. uw risico op kanker helpen verminderen door gezonde keuzes te maken, zoals onder andere (maar niet beperkt tot) gezond en evenwichtig eten.

Scandinavische en mediterrane dieet

Toen ik twee jaar geleden een artikel schreef over de Finse FINGER-studie geleid door professor Miia Kivipelto kreeg ik een echt aha-moment. De professor toont aan dat verschillende aanpassingen in de levensstijl (zoals oa. voeding, lichaamsbeweging, hersentraining) een impact kunnen hebben op de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Ik ben onder andere het werk van prof. Kivipelto gaan volgen en gaan inzoomen op wat die voedingsaanpassingen dan zijn. In de studie volgde men het gezonde Scandinavisch dieet of ’healthy Nordic diet’, dat min of meer hetzelfde is als het mediterrane dieet. Het is veel vis, veel fruit en groenten en veel oliën. In het Scandinavische dieet gebruiken ze in plaats van olijfolie raapzaadolie. Ze gebruiken de voedingsaanbevelingen voor de gezondheid van het hart en het verminderen van het risico op diabetes, en het lijkt erop dat ze in overeenstemming zijn met wat ook goed is voor de hersenen. Concreet betekent dit minimaal vijf porties groenten en fruit per dag en het vervangen van de verzadigde vetten door olijfolie of raapzaadolie. In termen van gezonde componenten is er de laatste tijd veel aandacht voor noten. Vis is ook goed - minstens twee keer per week - en, indien mogelijk, zou minstens één van deze keren vette vis moeten zijn. Zie ook mijn korte blog over ons gebruik van vis. 

Eenvoudige aanpassingen in het menu

Dit en veel ander onderzoek heeft mij geïnspireerd om een gezonde keuken uit te bouwen met eigenlijk vrij eenvoudige aanpassingen in het menu. Geen fancy theorieën, geen overfocus op gezondheid, maar eigenlijk de eenvoudige principes van de Voedingsdriehoek en het algemene principe 'alles met mate'. Onze keukenprincipes kan ik vandaag in 3 punten samenvatten:

  1. Vezelrijke voeding en gezonde opties zijn onze absolute prioriteit.
  2. Ons eten moet daarnaast ook vreugdevol zijn en niet beperkend. We zijn niet fanatiek in onze gezondheidsbenadering. Er zal bijv. zeker nog zoetigheid in ons menu te vinden zijn, maar we doen inspanningen om zo veel mogelijk suikerarme of suikervrije producten te brengen.
  3. Wij geloven dat voedsel dat met liefde bereid is in een echte warme keuken beter smaakt.
Het was fijn om dit neer te schrijven op deze Wereldgezondheidsdag. Het vat voor mezelf ook goed samen wat gezondheid vandaag betekent voor de keuken van Jolliette.

Lees meer

Fleur je keuken op met kurkuma

Fleur je keuken op met kurkuma

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

creatief met yoghurt

Wees creatief met yoghurt want het is goed voor u

Comments

Wees de eerste om feedback te geven
Alle commentaren worden goedgekeurd voor publicatie