De perfecte combinatie: 2 porties fruit, 3 porties groenten per dag

De perfecte combinatie: 2 porties fruit, 3 porties groenten per dag

Ook al zijn groenten en fruit ontzettend mooi en veelzijdig waardoor er talloze manieren zijn om aan je dagelijkse dosis te komen, toch vinden wij het een  uitdaging om elke dag zoveel mogelijk porties vers fruit en groenten te nemen zoals wordt aanbevolen. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie zouden we eigenlijk per dag minimum 400 gram groenten en fruit moeten eten. De Hoge Gezondheidsraad spreekt zelfs over 250 gram fruit en 300 gram groenten per dag.  Deze 'wonderfoods' voorzien ons lichaam van een overvloed aan voedingsstoffen, versterken het immuunsysteem en helpen de risico's voor een aantal ziekten te verkleinen. We weten dit doorgaans wel, maar hoe maak je dit elke dag opnieuw waar?

Juiste mix van fruit en groenten

Volgens een nieuwe studie zou het eten van de juiste 'mix' van fruit en groenten je zelfs kunnen helpen langer te leven. Uit de nieuwe studie, die begin maart werd vrijgegeven door de American Health Association en uitgevoerd werd door onderzoekers van de Harvard T. H. Chan School of Public Health, bleek dat het eten van twee porties fruit en drie porties groenten wordt geassocieerd met lagere sterftecijfers. Welke specifieke groenten en fruit je eet, is ook van belang, suggereert de studie. Bepaalde keuzes kunnen je levensduur beïnvloeden, leggen de onderzoekers uit - en je moet accepteren dat sap geen vrucht is.

2 porties fruit en 3 porties groenten

It makes sense, maar niet altijd eenvoudig om dit elke dag in de praktijk te brengen. Wat je nodig hebt is een concreet en beheersbaar doel en iemand die je laat zien hoe je dit kan omzetten in het dagelijkse leven. Hoe pakken wij het aan? Wij proberen dit elke dag na te streven: 2 porties fruit en 3 porties groenten per dag. Hoe kan dat er concreet uitzien?

1 potje versgesneden fruit

1 banaan

1 tas verse groentesoep

1 kopje gezonde bladgroenten

1 grote kop groenten bij de warme maaltijd

 

Een extra woordje uitleg bij deze keuze

Bij het kopen van fruit, denk aan de regenboog en probeer zoveel mogelijk kleuren te mengen in uw dagelijkse portie versgesneden fruit. Voeg zeker bessen toe en citrusvruchten omdat ze supereigenschappen bevatten. Door ook een banaan te eten kom je met gemak aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid van 2 stuks fruit. Een banaan is niet alleen lekker om te eten, ook kun je een banaan gemakkelijk eten en is hij heel veelzijdig. Maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. 

 

Voor het kopje gezonde bladgroenten per dag denk aan groene bladgroenten en kruisbloemige groenten zoals broccoli, spruitjes, rucola, ... 

Dat is te doen met deze tips:

      • Stoof de bladgroenten in natriumarme groentebouillon. Het is gemakkelijker om meer volume te eten als bladgroenten worden gekookt, en dit is een geweldige manier om smaak aan de groenten toe te voegen.
      • Maak van bladgroenten de basis van je salade. Maak een mediterraanse salade.
      • Leg bladgroenten op een gezonde pizza. Het is een perfecte goocheltruc om je groenten op te eten.

 

Gelukkig zijn groenten veelzijdig waardoor er talloze manieren zijn om een grote kop groenten toe te voegen aan je dagelijkse dosis. Van gebakken groenten tot creatievere kookmethodes zoals zoodles of geroosterde groenten (jammie). Het zou moeten lukken om bij de warme maaltijd hiervan zo veel mogelijk te eten. 

Onze tip: waag je meer aan het roosteren van groenten. In onze komende blog gaan we experimenteren met geroosterde groenten. Het brengt zoveel smaak naar voren, en het is supereenvoudig: je gooit ze gewoon op een bakplaat en zet ze in de oven. 

Extra tips voor meer groenten en fruit in je leven

Neem als ontbijt en Griekse yoghurt met granola met een laag suikergehalte en vruchten zoals plakjes banaan en bosbessen. 

Verwerk in uw roereitje of omeletje, bieslook, bosuitjes of gegrilde kerstomaatjes.

Vervang uw boterhammen door een salade. Meng groenten van verschillende kleuren om een ​​smakelijke en voedzame salade te maken.

Maak potjes met worteltjes, cherrytomaatjes, plakjes komkommer en andere gesneden groenten voor een kant-en-klaar tussendoortje. 

Verberg groenten in sauzen, stoofschotels, gehaktballetjes. Je kan groenten eigenlijk overal in verwerken. Wij verstoppen onze groeten zelfs in gehaktballetjes :-)

Read more

Ken jij de gezonde betekenis achter de kleur van groenten en fruit?

Ken jij de gezonde betekenis achter de kleur van groenten en fruit?

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

Een zwak voor zomers gegrilde groenten

Een zwak voor zomers gegrilde groenten

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.