Bloemkoolallures

Bloemkoolallures

Traditioneel is bloemkool een groente die we koken of blancheren en weer opwarmen met boter of opdienen met een bechamelsaus. Je kan zo veel meer met bloemkool. Bloemkool verdient voor ons een sterbehandeling op het menu omdat de groente zo vitaminerijk is en een maaltijd op vele heerlijke, veelzijdige manieren kan verbeteren. 

Voedzame boost

De allure van bloemkool is deels te danken aan de recente koolhydraatarme voedingstrends. Bloemkoolrijst wordt vaak gepresenteerd als een gezonder alternatief voor aardappelen of rijst in een gerecht. Zelfs als je koolhydraten niet vermijdt, is het gebruik van bloemkool als vervanging voor zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals rijst een goede manier om calorieën te verminderen en meer vezels te eten. In plaats van aardappelpuree kan je ook bloemkoolpuree maken. Het toevoegen van bloemkool aan recepten geeft een voedzame boost en kan helpen om de aanbevolen dagelijkse portie groenten te halen. Wij maakten een gerechtje met bloemkool op 3 verschillende wijzen: bloemkoolcrème met zeeduivel, rucola, parmesan, gekarameliseerde ui gedecoreerd met geschaafde bloemkool en bloemkoolrijst. We delen alvast onze keukengeheimen om aan de slag te gaan met bloemkool op 3 wijzen.

Bloemkoolpuree

Wij maakten ons gerecht met bloemkoolpuree. Een manier om aardappelpuree gezond te maken. Aardappelpuree staat om een ​​aantal redenen meestal niet hoog op de lijsten met 'gezond voedsel'. In vergelijking met aardappelen is bloemkool… lager in calorieën, lager in koolhydraten, hoger in vezels, hoger in antioxidanten, een grotere bron van mineralen en een grotere bron van vitamines. Aardappelpuree is meestal in boter gebaad en er wordt doorgaans veel zout, melk en boter toegevoegd om de puree romig en dik te maken. Om aardappelpuree gezonder te maken, hebben we enkele eenvoudige, gezondere ingrediëntenvervangingen gedaan, zoals de volgende:

  • vervang witte aardappelen door bloemkool (die meer vezels en eiwitten levert voor minder calorieën)
  • verminder de hoeveelheid zout in het recept
  • vervang room door ongezoete amandelmelk
  • verminder de hoeveelheid Parmezaanse kaas

Deze veranderingen helpen allemaal om dit aardappelpuree-alternatief gezonder te maken zonder de smaak of textuur op te offeren. Omdat het hele punt van aardappelpuree de fluweelzachte textuur is!

Hier zijn enkele extra tips om gepureerde bloemkool romig te maken, net zoals je van je aardappelpuree houdt. Laat de bloemkool volledig afkoelen, hierdoor droogt de bloemkool een beetje uit als hij afkoelt, wat het veel gemakkelijker maakt om een goede textuur te krijgen. Voeg 1-2 eetlepels gewone volle Griekse yoghurt toe, die textuur, smaak en dikte toevoegt. Om romige bloemkool-aardappelpuree dunner te maken, kun je gewoon wat meer ongezoete amandelmelk toevoegen en vervolgens opnieuw verwerken om het erdoorheen te mengen.

Wat past bij bloemkoolpuree? Wij hebben een witte, vaste vis gegrild (zeeduivel) en afgewerkt met rucola en parmezaanse kaas.

Geschaafde bloemkool 

Bloemkool schaven geeft het een nieuwe look en een nieuwe smaak. Snijd de bloemkool op een mandoline zeer dun in een middelgrote kom. Verhit olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg bloemkool, knoflook, peper en zout toe en bak kort tot de bloemkool gaar is.

Bloemkoolrijst

Een van mijn favoriete dingen om te doen met deze kruisbloemige groente is om er "rijst" van te maken. Het is leuk om een ​​groente te vervangen waar normaal zetmeel zou zijn. Bovendien is het een geweldige manier om meer porties groenten in je dag te krijgen. Er zijn twee technieken om bloemkoolrijst te maken. Je kunt een rasp gebruiken met de middelgrote gaten die traditioneel worden gebruikt voor kaas, of een keukenmachine met het raspblad om het in kleine stukjes te hakken. Met beide technieken mik je op kleine stukjes ter grootte van rijst. Een extra stap die ik leuk vind, is om overtollig vocht uit de rijst te persen door de bloemkoolrijst over te brengen naar een grote papieren handdoek of absorberende theedoek en knijp/pers om het resterende water te verwijderen. Zo blijft er geen overtollig vocht achter. 

Zodra je je bloemkoolrijst hebt, is het gemakkelijk om af te werken! Bak eenvoudig in een grote koekenpan op middelhoog vuur in 1 eetlepel olie. Gebruik een deksel om de bloemkool af te dekken. Kook in totaal 5-8 minuten, af en toe roerend, en breng op smaak naar wens.

Read more

De smaakgrenzen van yoghurt verleggen

De smaakgrenzen van yoghurt verleggen

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

Laat je bord leiden tot minder stress en meer vitaliteit

Laat je bord leiden tot minder stress en meer vitaliteit

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.