Hoe de keuken je zorgzamer, gelukkiger en creatiever kan maken

Hoe de keuken je zorgzamer, gelukkiger en creatiever kan maken

Degenen die mij kennen, weten dat ik graag bezig ben in de keuken. Het is een stressbreker, een uiting van creativiteit en een uiting van liefde voor de mensen voor wie ik zorg. In mijn day job als communicatie- en marketingexpert, zoek ik overal naar inspiratie. Die vind ik vaak in de keuken. Ik werkte vrije tijd in mijn schema om meer tijd in de keuken te spenderen en maakte ruimte voor 'creatieve verjonging'. Net zoals de beroemde '20% tijd' van Google, wanneer ingenieurs kunnen werken aan wat ze maar willen.

Als iemand die graag met nieuwe dingen experimenteert, tilde mijn keuken mijn creativiteit naar een hoger niveau. Daar kan ik mijn hoofd leegmaken en opent mijn geest zich. Door mijn inspiratie vrij te laten stromen zie ik steeds opnieuw verschillende nieuwe mogelijkheden in zowel mijn dagelijkse job als in het dagelijkse leven. Inzichten waarvoor ik vandaag zeer dankbaar ben. Bovendien maakt de keuken mij zorgzamer, gelukkiger én creatiever. 

1/ Zorgzamer

De reden dat velen dol zijn op het eten van oma (of opa) is vanwege de zorg die ze eraan besteden. Stel je voor dat je kookt voor de meest speciale persoon in je leven, je geeft dan echt om wat je doet, omdat je wilt dat het zo goed mogelijk is. Zorg verscherpt je focus, vergroot je aandacht bij alle kleine dingen en geeft je een flow. Ik noem dit graag liefde in je eten steken, alle kleine extra aandacht die je geeft om het extra speciaal te maken... Koken met dit soort liefde in je hart komt tot uiting in je eten en is een van de kenmerken van een geweldige kok, of je nu een professionele kok bent of gewoon iemand die voor een geliefde kookt! Kook met zorg en het zal je eten elke keer beter maken! Koken maakte mij zorgzamer.

2/ Gelukkiger

Koken is ook een vorm van zorgen voor jezelf. Het is letterlijk voedzaam voor jezelf. Als je bewust kookt, kan het ook zeer therapeutisch zijn. Het is zoals muziek. Stel je voor hoe goede muziek je laat voelen, zo kan koken je ook doen voelen. Net zoals meditatie je leert je te concentreren op je ademhaling om geen negatieve of zorgwekkende gedachten te laten groeien, vereist koken diezelfde focus en aandacht voor wat je op dat moment doet en kan je dus diezelfde aandacht geven. Een prachtig bijproduct is een geweldige maaltijd die je met anderen kunt delen! 

3/ Creatiever

In de keuken van Jolliette ondervond ik aan den lijve hoe koken je creativiteit tot zelfs buiten de keuken een boost geeft. Het is een geweldige manier om creativiteit te oefenen. Hoe meer je het doet, hoe meer je creativiteit zich kan ontwikkelen. Een belangrijke les die ik hierbij leerde is het belang om creativiteit de tijd en de ruimte te geven. Soms voelt het alsof we haast hebben om iets te bereiken, wat dan ook, meestal voor een 'kunstmatige' deadline. Soms moet je iets gewoon de tijd geven ... Het is niet altijd makkelijk om creatief te zijn tijdens de normale werkuren. Voor mij vereist echte creativiteit specifieke momenten die aan deze activiteit zijn gewijd. Met andere woorden, om echt creatief werk te kunnen doen, moet ik mijzelf onttrekken aan de druk en in een ander tempo werken, dat ik kies in een rustigere omgeving waar ik niet gestoord word. Creativiteit heeft een tijd en een plaats nodig om te gebeuren. Daarnaast komt creativiteit komt niet door meer van precies hetzelfde te doen. Soms moet je het elders zoeken. Hoe meer je je openstelt, hoe meer mogelijkheden je hebt. 

Read more

Meer van het goede en minder van het slechte

Meer van het goede en minder van het slechte

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

Minder suiker eten is een van de beste dingen voor jouw gezondheid

Minder suiker eten is een van de beste dingen voor jouw gezondheid

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.