Minder suiker eten is een van de beste dingen voor jouw gezondheid

Minder suiker eten is een van de beste dingen voor jouw gezondheid

Velen willen een leven dat gezonder is voor onszelf en het milieu, deze reis begint vaak met eten en drinken. Het meest gezonde voedsel gaat door je eigen handen. Ook al bevat oma's worteltaart misschien meer calorieën of suiker dan waar je je prettig bij voelt, je kunt het recept aanpassen aan je behoeften. In mijn keuken begin ik steeds met het volledige recept en vervang ingrediënten door andere of verwijder ingrediënten die niet nodig zijn. Dan heb ik de essentie van het recept en bouw ik voort op die smaken. Wat ik vaak het eerste weglaat of vervang is suiker. Je zult verrast zijn dat je nog steeds kunt genieten van geweldige smaken en heerlijk smakende gerechten met minder suiker.

Ik experimenteer al lang in de keuken en leerde in mijn communicatiejob in de gezondheidszorg het verband tussen eten en hoe je je voelt. Mijn denken over gezondheid en het belang van preventie werd er gevormd. Het deed me nadenken om de slechte dingen in eten in te perken en all-in te gaan op de goede dingen. Het verminderen van het gebruik van suiker staat hoog op mijn agenda. Je hoeft er alleen maar over na te denken - waar gebruik je suiker voor? Voor de koffie, om cake te maken, om je vinaigrettes zoeter te maken, enzovoort. Ik eet al die dingen ook, maar mijn hele ding is om natuurlijke zoetstoffen of suikervervangers te gebruiken, geen van die bewerkte witte suikerspulletjes.

 

Suikerreductie is sleutel voor gezonde toekomst

De impact van suikerconsumptie op onze gezondheid blijft een controversieel onderwerp. De consumptie van te veel suiker draagt bij ​​aan obesitas, diabetes type 2, hartaandoeningen, kanker en tandbederf (1, 2, 3). De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) pleit al jaren voor het verminderen van de suikerinname bij volwassenen en kinderen. Concreet wordt aanbevolen de dagelijkse inname van vrije suikers te verminderen tot minder dan 10% van de totale energie-inname. Een verdere verlaging tot minder dan 5% of ongeveer 25 gram (6 theelepels) per dag zou extra gezondheidsvoordelen opleveren.

 

Vrije suikers? 

Vrije suikers verwijzen naar monosachariden (zoals glucose, fructose) en disachariden (zoals sucrose of tafelsuiker) toegevoegd aan voedingsmiddelen en dranken door de fabrikant, kok of consument, en suikers die van nature aanwezig zijn in honing, siropen, vruchtensappen en vruchtensapconcentraten. De WHO-richtlijn verwijst niet naar de suikers in verse groenten en fruit, en suikers die van nature in melk aanwezig zijn, omdat er geen gerapporteerde aanwijzingen zijn voor nadelige effecten van het consumeren van deze suikers.

 

Is suikervrij gezond?

Het is gezonder om suiker te verminderen, maar we hebben allemaal wat suiker in onze voeding nodig om gezond te leven. De beste manier is om natuurlijke suiker te gebruiken en elke vorm van bewerkte suiker te vermijden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet.

 

Minder suiker in dessertjes

Laat ons beginnen bij desserts. Fruitdesserts zijn de beste suikervrije desserts omdat fruit van nature suiker bevat en boordevol verse, sappige smaken zit. Toch liever geen fruitdessert? Probeer zoals wij ook doen in onze keuken doen kleinere porties te maken, gemaakt met gezondere ingrediënten. Je hebt vaak maar weinig suiker nodig om het nog steeds al een dessert en heerlijk te laten smaken. Het neveneffect is dat veel van de andere smaken ten volle uitkomen. Behandel suiker als zout - in zeer kleine hoeveelheden. Het maken van gezondere recepten brengt ook enkele uitdagingen met zich mee. Behalve dat het zoetheid geeft, geeft suiker textuur en structuur aan desserts. Ga op zoek naar lekkere alternatieven zoals honing, agave, fruitpuree, gepureerd gedroogd fruit. Of gebruik 'afleiders', dit zijn specerijen, kruiden en niet-traditionele siropen om af te leiden van het gebrek aan suiker. 

 

Gearomatiseerde yoghurt

Als je net als ik van gearomatiseerde yoghurt houdt, schrik je waarschijnlijk ook van de hoeveelheid suiker die je eet. Doe net als wij en gebruik natuuryoghurt en voeg je eigen fruit toe.

 

Nog enkele tips uit de keuken van Jolliette

1. Vermijd suikerhoudende dranken en kies voor water, ongezoet bruisend water, kruidenthee, zwarte of groen thee, koffie (zonder suiker)

2. Vermijd zoete desserts en kies voor vers fruit, Griekse yoghurt met fruit, gebakken fruit, donkere chocolade (70% cacao of hoger). Het ruilen van zoete desserts voor vers of gebakken fruit vermindert niet alleen uw suikerinname, maar verhoogt ook de vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. 

3. Vermijd sauzen met toegevoegde suiker en kies voor kruiden en specerijen, chili, mosterd, azijn, pesto, mayonaise en citroen- of limoensap om uw gerechten op smaak te brengen.

4. Eet hele voedingsmiddelen, ze zijn niet verwerkt of verfijnd. Ze zijn ook vrij van additieven en andere kunstmatige stoffen. Deze voedingsmiddelen omvatten hele vruchten, peulvruchten, volle granen, groenten, ... 

5. Beperk suikerhoudende ontbijtproducten. Probeer in plaats daarvan deze suikerarme ontbijten: havermout gezoet met vers fruit, Griekse yoghurt met fruit en noten, roerei met kaas en groenten en avocado op volkoren toast.

Read more

Hoe de keuken je zorgzamer, gelukkiger en creatiever kan maken

Hoe de keuken je zorgzamer, gelukkiger en creatiever kan maken

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

De smaakgrenzen van yoghurt verleggen

De smaakgrenzen van yoghurt verleggen

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.