Meer van het goede en minder van het slechte

Meer van het goede en minder van het slechte

Mensen willen meer dan ooit gezond leven. En terwijl de verwachtingen van ons over gezondheid blijven evolueren, blijft voeding een belangrijke rol spelen in een gezonde levensstijl. Gezondheid gaat niet langer alleen gaat over het verwijderen van ingrediënten die als 'slecht' worden beschouwd - het gaat ook om het toevoegen van ingrediënten die gezondheid en welzijn ondersteunen. 

Tegenwoordig geven we niet meer alleen om calorie-inname en het verwijderen van ‘slechte’ ingrediënten zoals vet, suiker of zout. We zoeken ook naar toegevoegde ingrediënten met gezondheidsvoordelen, zoals vezels, volkoren granen en eiwitten, en ingrediënten die recht uit de natuur komen, zoals granen en zaden, cacao, noten, groenten, bloemenextracten en fruit.

Voedingspatroon bron van gezondheid

Bij de keuken van Jolliette geloven we dat het mogelijk is om het moderne voedingspatroon om te vormen van een oorzaak van chronische ziekten tot een bron van gezondheid. We zijn niet alleen met deze overtuiging. De Franse voedingsgigant Danone wil zijn producten aantrekkelijker maken voor gezondheidsbewuste consumenten door bijv. diep in de verborgen wereld van planten te duiken. Ze sloten recent een deal met Brightseed uit San Francisco, een startup die kunstmatige intelligentie gebruikt om moleculen in planten te ontdekken die een directe link hebben met de menselijke gezondheid. Gunstige moleculen zouden uiteindelijk kunnen worden opgenomen in voedsel- en drankproducten.

Gezond betekent niet inboeten aan smaak

Hoewel gezondheid steeds belangrijker wordt, dit mag nooit ten koste gaan van de smaak. We willen producten die zowel lekker als gezond voor ons zijn. Producten die zowel als gezond als lekker in bijv. brood worden gezien zijn volkoren granen, vezels, granen en zaden. Dit zijn krachtige ingrediënten die producten tegelijkertijd gezonder en lekkerder maken. Voor chocoladeproducten is dat cacao, gevolgd door vezels, noten, fruit, fruitvullingen en zaden. Dit zijn allemaal producten die we herkennen als dicht bij de natuur en daardoor vol goedheid.

Veganisme

Vegetarische concepten worden steeds gewoner. Steeds meer mensen proberen de eiwitten in vlees en vis te vervangen door eiwitten uit groenten. En hoewel veganisme nog niet zo gewoon is als vegetarisme, is er een duidelijke toename van mensen die deze levensstijl nastreven. Hun voedingspatroon is volledig plantaardig.

Belang van een gezonde spijsvertering en darmflora

In de afgelopen decennia zijn mensen zich ook meer bewust geworden van de impact van onze darmen op onze gezondheid. Als gevolg daarvan gaan we voeding steeds meer beschouwen als een belangrijk onderdeel van een gezonde levensstijl. De uitbraak van COVID-19 werkte als een versneller van deze trend. Tegenwoordig zoeken zowel wetenschappers als consumenten naar darmvriendelijke voedselopties. Gefermenteerde voedingsmiddelen zoals kimchi en kombucha werden steeds populairder, net als voedingsmiddelen die probiotica bevatten (zoals yoghurt en kefir) en veel vezels bevatten, zoals ontbijtgranen en volkoren brood. 

Ondanks deze trends, is het altijd het beste is om naar pure, onverwerkte voedingsmiddelen te grijpen om de voordelen te plukken van de meeste voedingswaarde.

Read more

Een zwak voor zomers gegrilde groenten

Een zwak voor zomers gegrilde groenten

Gezond ontbijten doe je zo

Gezond ontbijten doe je zo

Hoe de keuken je zorgzamer, gelukkiger en creatiever kan maken

Hoe de keuken je zorgzamer, gelukkiger en creatiever kan maken

Comments

Be the first to comment.
All comments are moderated before being published.